Kazaziye

Kazaziye sanatı

Kazaziye Sanatı Hakkında

Kazaziye Sanatı tamamen el emeğine dayalı bir sanattır. Kazaziye, ipek veya naylon tel üzerine burularak 0,08 mikron inceliğinde sarılan, 24 ayar altın ve 1000 ayar gümüş teller ile yapılan yöresel bir el sanatıdır.

Tarihi geçmişi bulunan bu sanatın Mezopotamya uygarlığından günümüze kadar ulaştığı tahmin edilmektedir. Bazı rivayetlere göre ise M.Ö 2800 yılının ikinci yarısında hüküm sürmüş olan Lidyalılardan Anadolu insanına miras kaldığı belirtilmektedir. Lidyalılarda ilk görülen eserler; uçan at figürü ve kartal motifli kolyenin zincir kısmıdır. Kazazlık Sanatı Osmanlı İmparatorluğu zamanında da Anadolu’nun farklı yerlerinde yaşatılmıştır. Osmanlı döneminde ise "kaftanları" süslemekteydi. Yine o dönemde kadınların şallarının kenarlarına şerit olarak dikilir; bu şeritlere püsküller takılırdı. Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın çok iyi bir Kazaziye ustası olduğu bilinmektedir.

Günümüzde de elbiselere işlenen bu tellerden, örgü teknikleri kullanılarak farklı takılar yapılmaktadır. Kazaziye sanatında gerdanlık, bileklik ve ayakkabılar da üretilir. Kadınlar için modern, klasik kolye, küpe, bileklik, erkekler için ise 33’lü ve 99’lu örme tespihler ve imame ucuna takılan  kamçı püskülleri, kol düğme modelleri en çok tercih edilen ürünler arasında yer almaktadır.

Kazaz işi ise 8 – 10 motiften oluşur, bu motifler işlenir, sonra montajı yapılır. Altın ve gümüş teller "çıkrık" adı verilen bir makine ile sarılır. Bu tellerin sarılması sırasında, içte kalan ipek iplik kıvrak tutularak sarma işlemi yapılır. Örgü sırasında sarım işleri tığ, şiş ve minik top altlıkları üzerine uygulanır. Daha sonra şiş ve tığlardan çıkarılır. İlk zamanlar toplar; kurşun toplarının üzerine sonra çirişli üçgen bezlerden yapılan minik toplara, şimdi ise ahşaptan yapılan topların üzerine örülmektedir. Bunun neticesinde bitmiş bir telin kalınlığı ise 03 – 05 mm kalınlığa ulaşır. Bu ürünlerin örgü şekilleri, ören kişilerin kendi özel isteklerine göre farklı model ve tasarımlarda şekillendirilebilir. Zarif görünümlerinin yanında bu ürünler aynı zamanda da sağlamdırlar. Kazazlık işlerinde halen uygulanmakta olan temel örgü formları dört türlüdür. Bunlar; balıksırtı, sürgü, top ve ajurdur.

Son dönemlerde, ülkemizdeki bazı kurumların ve işletmelerin Kazaziye Sanatı’nın tanınmasına yönelik yaptıkları çalışmalar, bu sanatın dünya genelinde yayılmasına katkıda bulunmuştur. Bu sanatla ilgilenenler tarafından ortaya konulan ortak kanı, bu sanata yerli ve yabancı turistler tarafından çok ilgi gösterildiği yönündedir. Son zamanlarda bu teknik geliştirilerek ürün yelpazesine ayakkabı, çanta, anahtarlık, kemer, muskalık, çay tepsisi, bardak altlığı ve birçok hediyelik eşya eklenmiştir.

Kazaziye İşlemeli Gümüş Tespih Modellerimiz

Kazaziye İşlemeli Gümüş Küpe Modellerimiz

Kazaziye İşlemeli Gümüş Bileklik Modellerimiz

Kazaziye İşlemeli Gümüş Set Modellerimiz

Kazaziye İşlemeli Gümüş Kolye Modellerimiz

Kazaziye İşlemeli Gümüş Erkek Bileklik Modellerimiz

Kazaziye Sanatı kullanılarak yapılmış ürünlerimize göz atın

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.