Oltu Taşı

Sümer Telkari - Oltu Taşı

Oltu Taşı Hakkında

Oltu taşı, Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılmakta olan yarı değerli bir taştır. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı takı ve ziynet eşyası yapımında kullanılır.

Siyah amber, siyah inci bu taş için kullanılan diğer isimlerdir. Oltu taşı genellikle siyah renktedir. Bir karbon bileşenidir. Çoğunlukla siyah renkli olanı tercih edilir. Genelde kadın takıları ve tespih üretiminde önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllardan beri yörede genellikle tek kişilik ve babadan oğula geçen ev-atölyelerde el ve küçük çaplı aletler marifetiyle ürünler üretilmektedir. Türkiye 'de 3213 sayılı Maden Kanunu'nda oltu taşının kıymetli taşlar arasında olduğunun tescili dahi yapılmıştır.

Oltu taşının çıkarıldığı çevrelerde birçok ağaç ve bitki fosillerinin bulunması oltu taşının ağaçlardaki reçinenin topraktaki kil ve linyit ile milyonlarca yıllık etkileşimiyle, basınç etkisiyle bileşik oluşturarak meydana geldiğini düşündürmektedir. Mikroskop altında yapılan incelemede kil planjları, linyit, prit taneleri ve reçine gibi bileşenlerden oluştuğu görülmüştür.

Her ne kadar oltu taşından diğer takı aksesuarları (yüzük, kolye, bileklik, küpe, ağızlık, v.s.) yapılsa da "oltu taşı tespih", taşın adeta genel simgesidir. Günümüzde oltu taşının eskiye nazaran daha az miktarda çıkarılıyor olması, piyasa fiyatını da etkilemekte ve üretilen tespihleri daha da kıymetlendirmektedir.

Oltu taşı tespih

Oltu taşı tespih kullanan insanların, vücutlarında birikmiş olan statik elektriği tespih çekmek suretiyle attiklarına ve bu vesileyle de stresden kurtulduklarına inanılır. Ayrıca İslâm dinine mensup müslümanlar namaz sonrası, dua öncesi yapılan veya sair zamanlarda yapılan tesbihat (zikir)esnasında sayı takibi amacıyla tespih kullanırlar. Bu amaçla üretilen tespihler " üç çevrim " diye adlandırılır. Bir çevrimli tespih otuz üç adet taneden ve bir imameden, üç çevrim tespih ise doksan dokuz adet tane ve bir imameden oluşur. Genellikle tek çevrim tespih stres atmak için, üç çevrim tespih namaz tespihatında kullanılır. Bunun dışında geniş kapsamlı ferdi olarak yapılan zikir esnasında kullanılan ve her bir çevrimi yüz adetten oluşan on çevrimlik tespihler de oltu taşından üretilmektedir. Bu türde olanların maliyet yüksekliği sebebiyle üretimi az yapılmaktadır.

Faydaları

– Stres azaltıcı, depresyon giderici, mutluluk verici özellikleri nedeniyle geçmişten beri şans taşı olarak bilinmektedir. Bu özelliklerine bağlı olarak başlıca kullanım alanı tespih yapımıdır.
– Gerdanlık olarak kullanılması tiroit enfeksiyonlarını yok etmekte, guatr oluşmasını engellediği söylenmektedir.

Özellikleri

– Organik madde olduğundan sürtünmeyle elektriklenerek toz ve küçük kağıt parçaları gibi hafif maddeleri üzerine çekmektedir.
– Çıra gibi is çıkartarak alevli bir şekilde yanar. Yanma sonucunda sigara külüne benzer kül bırakmaktadır.
– Oltu taşı bıçakla veya zımparayla kazındığında kahverengi toz çıkarmaktadır. Kahverengi toz çıkarması ağaç fosili olduğunun kanıtıdır.

Oltu Taşlı Gümüş Erkek Yüzük Modellerimiz

Oltu Taşlı Gümüş Set Modellerimiz

Oltu Taşlı Gümüş Küpe Modellerimiz

Oltu Taşlı Gümüş Yüzük Modellerimiz

Oltu Taşlı Gümüş Kolye Modellerimiz

Oltu Taşlı Gümüş Bileklik Modellerimiz

Oltu taşı kullanılarak yapılmış tüm ürünlerimize göz atın.

>
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.