Gümüş Üzerine Rodyum Kaplama

11-11-2019 20:57
Gümüş Üzerine Rodyum Kaplama

Rodyum Kaplanmış Gümüş Takılar

Rodyum metali için Vikipedia maddesi "Rodyum, periyodik tabloda Rh sembolüyle gösterilen atom numarası 45 olan elementtir. Az bulunan beyaz-gümüş renkte ve platin grubuna aittir. Alaşımlarda platinle birlikte katalizör olarak kullanılır. Kıymetli metaller arasında dünyada 3. en pahalı olanıdır." şeklindedir.

Gümüş metaline rodyum kaplanmasının en önemli amacı kararmasını önlemektir. Rodyum kaplama gümüş takı kararmaz. Ancak kaplama yapılmamış gümüş takı, zaman içinde kararır. Rodyum pahalı bir elementtir. Bu yüzden mücevherlere sadece çok ince bir plaka olarak uygulanır. Rodyum kaplama yapılmış gümüş takılar, aşırı sürtünme ve aşınmaya maruz kalmazsa, çok uzun zaman ilk günkü görünümünü korur. Rodyum kaplama gümüş takı beyaz altın takıya benzemektedir. Çünkü beyaz altın takı da rodyum kaplamadır. Gümüş üzerine rodyum kaplamalı ürünler beyaz altın ürünler ile aynı görünüme sahip olup, fiyat açısından altın takılara göre çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Rodyum kaplama uygulamalarında en sık kullanılan yöntem; elektro kaplama işlemidir. Gümüş takı, rodyumlu kaplama çözeltisinin ısıtılmış bir banyosuna batırılır ve banyodan bir elektrik akımı geçirilir. Bu işlem çözeltiden rodyumun gümüş takılar yüzeyine kalıcı olarak yapışmasına neden olur.

Rodyum kaplamanın sonsuza dek sürmeyeceğini bilmek gerekir. Kaplamanın ömrü;

- Mücevherin aşınma miktarına,
- Kaplamanın orijinal kalınlığına,
- Bireysel vücut kimyasına,
- Kaplamanın kalitesine bağlı olarak değişmektedir.

Yüzük gibi çok fazla aşınma veya sürtünmeye maruz kalan bir ürün üzerinde kaplama sadece 6-24 ay sürebilir. Oysa deri veya dış etkenlerle daha az temas eden bir kolye, broş veya küpe kaplamasını on yıldan fazla koruyabilir.

Rodyum kaplama mücevherlerin mümkün olduğunca uzun süre dayanmasını sağlamak için, hafif bir sıvı şampuan ve az miktarda su ile temizlemek gerekir. Rodyum kaplama ürünler üzerinde farklı kimyasal temizleyiciler veya kimyasal madde kullanan ultrasonik temizleyiciler kullanılmamalıdır. Asla parlatma bezleri kullanılmamalı ve bu ürünlerin sert yüzeylere sürekli temas etmediğinden emin olunmalıdır. Aşındırıcı olmayan, tüy bırakmayan, iz bırakmayan, mikrofiber bezler temizlik için idealdir.

Rodyum kaplama gümüş takıları takmadan önce makyajın ve kullanılan parfümün kurumasını bekleyin. Parfüm ya da makyaja maruz kalmış rodyum kaplama gümüş takıyı suyla yıkayın ve kurulayarak koruyucu kutuda saklayın. Kullanım ve koruma konusunda bu yazımızda belirtilen önerilere uymanız halinde rodyum kaplama gümüş takılarınızı çok uzun seneler, ışıltısını koruyarak kullanmanız mümkün olacaktır.

Rodyum kaplama yapılmış ürünlerimize göz atmak isterseniz;

Rodyum kaplama yapılmış gümüş takı setlerimiz

Rodyum kaplama yapılmış gümüş yüzüklerimiz

Rodyum kaplama yapılmış gümüş küpelerimiz

Rodyum kaplama yapılmış gümüş kolyelerimiz

Rodyum kaplama yapılmış gümüş bilekliklerimiz
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.